Menús autosuficiència
Els nostres àpats al TMB
Abans d’anar al TMB no teníem massa idea de quins àpats podíem fer per a garantir estar ben alimentats per poder fer 170 km i que alhora fóssim capaços de carregar-ho durant vuit dies sense deixar-nos l’esquena. Teníem clar que havíem de menjar proteïna, hidrats de carboni i una mica de verdura i fruita per a seguir una dieta equilibrada.
Els nostres esmorzars han sigut tots iguals: porridge d’avena. Vam preparar la barreja a casa i ens vam endur bosses amb el que necessitaríem per cada dia. En la barreja hi vam posar avena, llet en pols, una mica de xocolata, pipes, llavors de xia i una mica de sucre moreno. Cada dia al matí escalfàvem aigua al fogonet i un cop bullia hi afegíem l’avena. Al cap d’uns minuts, que aprofitàvem per anar recollint, ja podíem esmorzar tranquil·lament. No podia faltar el cafè soluble que ens ha donat la sensació d’estar com a casa i que també preparàvem amb l’aigua calenta.


Per a dinar vam decidir que el més fàcil era fer alguna cosa ràpida de menjar i que ens permetés parar encara que plogués. Per això, vam decidir fer entrepans. Ens vam endur fuets i oli d’oliva i el pa el vam anar comprant als pobles per on passàvem. Com que no cada dia passàvem per pobles on poder comprar pa, vam portar “tortitas” per dinar dos dies. Aguanten molt més que el pa, van tancades en un paquet i així evitàvem que hi entrés porqueria.
Els sopars eren el més complicat d’organitzar, ja que no teníem clar on podíem comprar i on no, i no volíem alimentar-nos només de menjar preparat. Per això, vam fer una taula amb tots els dies de ruta planificada i vam afegir els pobles per on passàvem i teníem supermercat. Amb això vam poder veure quins dies podíem comprar i fer-nos un sopar més elaborat i quins dies havíem de portar preparats de casa.



Per als primers dies no era problema portar menjar preparat (per nosaltres o pel Decathlon, que ens va salvar un sopar amb el seu menjar liofilitzat) , però no podíem portar-ho tot per a tota la ruta. Per això, en els llocs on hi havia supermercat o una petita botiga, els sopars han sigut improvisats amb el que hem anat trobant.
De casa portàvem preparats un sobre amb pasta integral per a sopar un dia, amb un pot petit de tomàquet fregit i llaunes de tonyina. Una altra barreja que vam preparar va ser cous-cous amb verdures i espècies, i vam afegir-hi fruits secs i xia.
Alguns dies hem trobat opcions millors i pitjors per a sopar: patata i mongeta tendra amb una mica de tonyina (si, ens agrada molt la tonyina), algun dia hem comprat arròs preparat, verdura ja tallada, hem fet ous durs… i fins i tot un dia vam menjar pizza!

No podia faltar en el menjar d’una ruta bosses de fruits secs, barretes energètiques de diferents tipus i fruita. Els fruits secs i les barretes les vam portar totes de casa, els últims dies vam notar que portàvem molt menys pes! La fruita també la vam anar comprant als supermercats que ens trobàvem.
Teníem clar que no volíem portar paella, ja que pesa molt i és molt complicada de netejar, per això tots els àpats estan pensats per només necessitar aigua calenta i paciència. Per a cuinar, vam endur-nos el pack del Decathlon per a dues persones, on hi havia una olla, plats i coberts. A dins també vam aconseguir encabir-hi els típics gots de festa major. Tot això ens ocupava el mínim espai a la motxilla i ens ha funcionat molt bé.
Canvis que faríem si tornèssim a fer el TMB
Tot i que ens en vam sortir molt bé i hem menjat bé durant tots els dies del TMB, hi ha alguns canvis que faríem en el nostre menú sobretot per evitar portar tant de pes.
No ens fan falta tantes barretes energètiques
Seríem més realistes amb les barretes energètiques: vam contar que ens en menjaríem moltes més de les que realment hem menjat, com a molt els dies que hem hagut de fer més kilòmetres ens n’hem menjat dues cadascun en un dia, però en la majoria d’etapes només en menjàvem una quan arribàvem al punt més alt.
Massa fruits secs
Mateix error amb els fruits secs, amb por de quedar-nos amb gana o necessitar-ne més, vam agafar mols més fruits secs dels que realment vam menjar-nos. A més, si ens haguéssim quedat sense, n’hauríem pogut comprar en qualsevol de les botigues que hem trobat pel camí.
No ens va faltar gas
100% ens hauríem endut menys bombones de gas. Tot i que són petites i no pesen gaire, en una ruta de tants dies tot suma. Per por de quedar-nos sense gas vam endur-nos 4 bombones pel fogonet, sí, som molt exagerats. La realitat és que només en vam gastar una i mitja i vam estar transportant les altres dues amunt i avall durant tota la ruta. Almenys ara tenim bombones de gas per la pròxima aventura.
Penseu en el sabó i el fregall
No us deixeu un pot petit amb sabó per rentar plats i un fregall. Tot i que no vam fer servir gaire oli i no embrutàvem gaire és molt poc agradable anar carregant la carmanyola, els plats i els gots sense poder-los netejar del tot. Vam tenir sort que en un dels càmpings vam trobar una ampolleta quasi acabada que vam poder acabar d’aprofitar la resta de dies.
És millor el menjar fresc
En un dels càmpings on hi havia supermercat ens va semblar bona idea comprar una bossa amb arròs preparat que feia molt bona pinta, per donar-nos un caprici. Quan vam començar a cuinar vam veure que no anàvem bé: no teníem brou ni res per afegir a l’arròs. Efectivament, ens va quedar força insípid. Si heu de comprar menjar, millor fer una mica de verdura i algun tipus de proteïna, o sigueu creatius i inventeu alguna recepta amb el producte fresc que trobeu.
Trobant a faltar la sal
Com a bons mediterranis vam pensar a endur-nos ampolletes amb una mica d’oli d’oliva, però no vam pensar en la sal. L’hem trobat a faltar en massa ocasions per a donar-li una mica de gust als nostres àpats.
Hi ha aigua en tot el camí
Durant tot el recorregut hem anat trobant fonts amb aigua potable per omplir les cantimplores. Només hem hagut de comprar ampolles d’aigua en la nostra última etapa del TMB. Tot i que al principi vam anar carregats amb 3 litres d’aigua per persona, vam anar veient que no feia falta i vam deixar d’omplir les cantimplores fins dalt.
Supermercats i botigues on hem comprat
Nosaltres prèviament a començar el TMB vam fer una taula per tal de saber què trobaríem en cada un dels llocs pels quals passàvem. Volíem saber on trobaríem una font i on trobaríem la possibilitat de comprar alguna cosa de menjar (obviant els restaurants). Veureu que a la llista hi ha llocs per on nosaltres més tard no hem passat, ja que en alguns trossos vam agafar camins alternatius als que havíem pensat inicialment.
Pels llocs on hem anat passant hem intentat corroborar la informació que teníem. Tot i això, a la taula hi ha llocs pels quals no hem passat que esperem que la informació de la taula sigui correcta.
S’ha de tenir en compte que, tot i que nosaltres sempre ens preparàvem nosaltres el menjar, en la gran majoria de refugis tens la possibilitat de menjar i beure aigua. Per exemple, nosaltres ens vam comprar unes pizzes al càmping Du Glacier d’Argentière.
Pobles/Refugis | Font | Botiga petita | Super |
---|---|---|---|
Les Houches | ✅ | ✅ | ✅ |
Chalet du Delevret | ✅ | ❌ | ❌ |
R. de Miage | ✅ | ❌ | ❌ |
Les Granjes de la Frasse | ✅ | ❌ | ❌ |
Les Contamines | ✅ | ❌ | ✅ (Carrefour i Spar) |
Camping Le Pontet | ✅ | ✅ | ❌ |
Notre-Dame de la Gorge | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Nant Borrant | ✅ | ❌ | ❌ |
Trencant entremig | ❌ | ❌ | ❌ |
Trencant entremig | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Balme | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Col de Bonhomme | ✅ | ❌ | ❌ |
Les Chapieux | ✅ | ✅ | ❌ |
Ville des Glaciers | ❌ | ❌ | ❌ |
R. des Mottets | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Elisabetta | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Combal | ❌ | ❌ | ❌ |
R. Maison Vielle | ❌ | ❌ | ❌ |
Restaurant Pré de Pascal | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Monte Bianco | ❌ | ❌ | ❌ |
Camping Aguille Noire | ✅ | ✅ | |
Notre Dame de la Guerison | ✅ | ❌ | ❌ |
Courmayeur | ✅ | ✅ | ✅ (Carrefour) Horaris 7-13, 15:30-19:30 |
Hotel Miravelle | ✅ | ❌ | ❌ |
Camping Tronchey | ✅ | Restaurant | |
Lavachey | ❌ | ❌ | Restaurant |
Chalet Val Ferret | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Elena | ❌ | ❌ | ❌ |
Camí entremig | ✅ | ||
La Peule | ✅ | ❌ | ❌ |
Pramplo | ❌ | ❌ | ❌ |
Gite de la Lechere | ❌ | ❌ | ❌ |
La Fouly | ✅ | ✅ 8-19 | ❌ |
Camping des Glaciers | ✅ | ❌ | ❌ |
Praz de Fort | ✅ | ❌ | ❌ |
Camí entremig | ✅ | ❌ | ❌ |
Orsieres | ❌ | ✅ Edelweiss Entre setmana: 8:30-12:30/14:30-19:30 Cap de setmana: 8:30-12:30/15-18 | ✅ Volg Entre setmana: 6-18:30 Caps: 7-17 |
Camping les Rocailles | ✅ | ❌ | ❌ |
Relais d’Arpette | ❌ | ❌ | ❌ |
Chalet du Glacier | ❌ | ❌ | ❌ |
Les Grands | ✅ | ❌ | ❌ |
R. Col de Balme | ✅ | ❌ | ❌ |
Boerne | ✅ | ❌ | ❌ |
Lacs de Cheserys | ❌ | ❌ | ❌ |
R. du Lac Blanc | ❌ | ❌ | ❌ |
R. la Flegere | ✅ | ❌ | ❌ restaurant |
Brevent | ❌ | ❌ | ❌ restaurant |
R. de Bellachat | ❌ | ❌ | ❌ |
Les Houches | ✅ | ✅ | ✅ |
Llocs on nosaltres vam parar a comprar menjar:
- Contamines (super)
- Camping Aguille Noire (petita botiga del camping)
- Fouly (super)
- Champex-Lac (super) (caríssim)
- Camping Du Glacier d’Argentìere